http://btikon.se/btstats.js?u=lindaherrlin

lördag 11 juli 2015

Elin Wägners stol


Jag fick den här fina presenten av min dotter, en stol, i skala 1:10. På kuvertet kan man läsa; "Stolen har tillhört journalisten och författaren Elin Wägner (1882-1949). Den står tillsammans med fem likadana i matrummet i hennes hem Lilla Björka i Berg i Småland där hon bodde från 1930-talet. Den vitmålade stolen med sits av hemvävt tyg i blått är troligen tillverkad av snickaren Sillén på godset Fogelstad i Sörmland, där Elin Wägner vistades långa perioder genom sitt engagemang i Kvinnliga Medborgarskolan.
Elin Wägner var i början av 1900-talet den enda kvinnliga journalisten på kvinnotidningen Idun. Genom smålandsromanen Åsa-Hanna (1918) blev Elin Wägner erkänd som skönlitterär författare. Debattboken Väckarklocka (1941) är en tidig feministisk, pacifistisk och ekologisk stridsskrift. Biografin över Selma Lagerlöf (1942, 1943) bidrog till att Elin Wägner 1944 blev invald i Svenska Akademien."


Så här såg det ut när jag öppnade kuvertet som kom med posten, två ark med tunn plywood, en bit skumpolyester, en spetsig pinne att använda som verktyg samt ritning/beskrivning över hur delarna skulle fogas samman.


Det var inte helt enkelt, jag fick läsa igenom beskrivningen flera gånger, innan alla delar hamnade på rätt plats. 


Ryggdelen skulle böjas så att det fick en svängd form och sittdynan kläs i tyg.


Till slut liknade det en stol......


 Nu sandpapper, målning, sandpapper igen och färglager nr två.


Så här blev den!  Nu står den här som en hyllning till författaren!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar