http://btikon.se/btstats.js?u=lindaherrlin

måndag 14 september 2015

En sista koll


En sista koll in i ugnen innan jag trycker igång bränningen!


Jag har här staplat glaserad keramik i tre lager för att fylla hela ugnsutrymmet.


Vissa saker hänger jag på speciella stålpinnar (som tål hög värme) eftersom de är glaserade runt om och fastnar på ugnsplattan om de ligger mot den. Saker som ställs på plattan måste vara utan glasyr i botten.


Under bränningsprocessen blir föremålen glödande och ytan förvandlas från pulverdammig till blank. Man vet aldrig riktigt hur glasyren blir, även om färgen används tidigare, kan den bli olika beroende på om pulvret ligger tjockt eller tunnt, hur tätt keramiken står osv.... Idag hoppas jag inte på för stora överraskningar eftersom keramiken är beställd.


Detta är ugnens element som strax glöder och värmer ugnen upp till 1100*C, bränningen tar ca. 10 timmar, sen får ugnen svalna under två dagar.

2 kommentarer:

  1. Åh, vad det kryper i fingrarna! Min kärlek till lera är otrygg men beständig. Detta nyckfulla, ljuvliga material! Och du är så fruktansvärt skicklig med den. Gör mig varm och lycklig i magen av att se med vilken finess du fulländar dina alster! Måtte bränningen bli lyckad :)

    SvaraRadera
  2. Tack så väldigt mycket för din kommentar. Har länge varit tveksam i mitt arbete men för ett tag sen bestämt mig för att göra det jag gillar, därför betyder det så mycket att få så fin respons.Tack

    SvaraRadera