http://btikon.se/btstats.js?u=lindaherrlin

torsdag 29 januari 2015

Akryl eller glasyr?


Det är inget blodigt köttben till hunden, utan jag som provar färgsättning med akrylfärg istället för glasyr på en skulptur. Ibland tycker jag att det stör formen när glasyren lägger sig som ett utanpå skikt, blankt och vackert.


Kanske jag bara är på jakt efter ett annat uttryck?


Måla, måla, måla i olika toner från ljust rosa till brunt.....


Testade att skrubba/tvätta den målade ytan med svamp och vatten för att få fram en sliten patina.


Nja, får nog glasera iallafall....., saknar keramikkänslan....., är jag förevigt fast i hantverkstraditionen!?





tisdag 27 januari 2015

Engobe


En av de bästa stunderna i verkstan, tycker jag är när man har kämpat med en form, för att få den som man vill, provat sig fram, byggt på med mer lera, tagit bort, jobbat med texturen och tänker inte överarbeta nu! Dags för engobe.....


Engobe är lerfärg, man tar torkad lera i pulverform och blandar med vatten, siktar genom en sikt  2 gånger så att den blir slät och fin. Den här är vit men man kan tillsätta oxider för att få olika färger.


Och nu till det bästa, ta fram finaste penseln och börja måla! Jag målar i flera lager och låter engoben torka i mellan. Genom att använda en mörkare lera som målas med ljusare engobefärg i olika skikt samt glaseras blir det en levande yta.


Men exakt hur det blir vet man först efter bränning så man lever på hoppet.....



söndag 25 januari 2015

Papper på tråd


Vilken rolig utmaning, Monthlymakers! Temat för januari är papper, och jag ville göra någon tredimensionell form. Det är så bra med ett tema tycker jag, och framförallt tidsbegränsningen för man går och funderar och kommer på idéer men så måste man bestämma sig för något. 


Jag bestämde mig för att göra små former på tråd ( de andra idéerna kan man ju bara spara till en annan gång )


Så här gjorde jag! Klippte ut spetsiga remsor i papper.


Drog dem över saxen som när man krusar presentsnören.


Virade upp varje remsa på en tandpetare, med den breda sidan först och fäste med lim på slutet.


Ju längre remsa desto större form.....


Kul och enkelt att göra!












fredag 23 januari 2015

Pågående arbete


Under en ganska lång period har jag koncentrerat mig på att arbeta med skulpterade fat och skålar. Det här "fatet" är inte bränt ännu och kommer bli glaserat i rosa eller grönt, vad tycker ni?
Från början var bladmönstret som en reliefdekor men ju fler fat jag har gjort desto mindre fat och mer dekor och nu är bara dekoren kvar + luft. Men luften är så bra form tycker jag för då kommer skuggorna fram.



Dessutom är jag förtjust i att lyfta fram mellanrumsformerna med hjälp av bakgrunden och ljuset.


Här ligger "fatet" uppochner för att torka och skuggorna hamnar då i tomrummet under, fint..... Kanske ska bygga nästa form på det hållet....?! Varje del byggs ihålig för att få volym och fogas sedan samman till ett ornament.










torsdag 22 januari 2015

Slingrande grenverk


Trollhassel, med sitt slingrande grenverk, som om den kämpat, vridit och vänt sig för att växa. Jag slutar aldrig inspireras av grenar, kvistar, knoppar, blad, blommor, stubbar, kottar.....


Den här torkade kvisten står inomhus.


Slingrande grenverk i keramik, väggskulptur/objekt i högbrännt lergods med glasyr. Den är ganska liten ca 25 x 20 x10 cm.


Jag tycker om när det ser ut som skulpturen "växer" ut genom väggen.










fredag 16 januari 2015

Fredagskänsla


Långpromenad och fredag eftermiddag, solen tittade till och med fram ett ögonblick, ikväll ska mellantjejen bjuda på sin favoritmat, Ceasarsallad, helt klart bra känsla!
Trevlig Helg!

onsdag 14 januari 2015

Blyerts


Skissade lite med blyerts innan jag gick till verkstan idag, kul att ta sig tid till det. Har inte tecknat sen i höstas så det blev mycket suddande, svårt att hitta "rätt" linje.


Jag gillar att skissa på papper ibland, även om det går bra att skissa direkt i leran, men det känns som man undersöker formerna på ett annat sätt genom att få ner dem på papper först. Som att öva seendet och kopplingen mellan tanken och handen.......







måndag 12 januari 2015

Ny möbel


Ny möbel i verkstan, en stadig och bra bänk att knåda lera på. Har sandpapprat bort den lackade ytan på skivan så att leran inte ska fastna.


Med plats för allt möjligt, som tyg och svampar.


Kavlarna har nu en egen låda.



Bänken rymmer också detta, det minst glamorösa i jobbet som keramiker, att blöta upp lera och sedan torka den på gipsskivan, men såklart är det bra med återvinning.








tisdag 6 januari 2015

Fin katt på fel ställe


"Livsfarlig" besökare i verkstan idag, hon vill spatsera runt uppe på arbetsborden och gärna lägga sig i de mest omtåliga skålarna som jag håller på att bygga. Det går inte att lämna dörren öppen....


Annars var det meningen att jag skulle röja undan lite i verkstan eftersom en kollega skulle komma under eftermiddagen med sin keramik för att bränna den hos mig. Skulle behöva storstäda men det får vänta tills de ömtåliga skålarna är färdiga för jag vill inte flytta dem i onödan. 








söndag 4 januari 2015

Ljus


Vilket inspirerande ljus det var idag! Härligt! Man skulle vilja ha en ateljé med takfönster.


Tyckte allt såg vackert ut, som den här knotiga Björken....


Granbarren......


Hjulspåren i grusen....


Till och med vedladan i skogen.....